Naleśnikowe koperty z kurczakiem i pieczarkami
Złociste, delikatne naleśniki wypełnione farszem z kurczaka, pieczarek, pora i roztopionego cheddara to danie, które łączy domowy smak z odrobiną elegancji. Każdy kęs to połączenie soczystego mięsa, aromatycznych grzybów i lekko słonego sera, który cudownie spaja całość w kremową kompozycję.
Takie naleśnikowe koperty świetnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i ciepłą kolację dla gości – wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej. To prosty sposób, by z codziennych składników stworzyć coś wyjątkowego, co znika z talerzy w mgnieniu oka.
Takie naleśnikowe koperty świetnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i ciepłą kolację dla gości – wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej. To prosty sposób, by z codziennych składników stworzyć coś wyjątkowego, co znika z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 750 ml mleka
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 400 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 300g żółtego sera cheddar
- 1 duży por
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- masło do smażenia
- olej do smażenia
Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 14 szt. naleśników.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na drobną kosteczkę. Posolić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Obsmażyć z każdej strony. Nie należy smażyć zbyt długo, żeby zbytnio "nie wysuszyć" mięsa. Odstawić do wystygnięcia.
Pieczarki pokroić w plasterki (większe okazy w półplasterki). Podsmażyć je na patelni z użyciem masła, do momentu aż cała woda wyparuję. Odstawić do wystygnięcia.
Por pokroić w cienkie półplasterki i obsmażyć krótko na patelni z odrobiną oleju. Por powinien tylko zmięknąć. Odstawić do wystygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie odstawione wcześniej i wystudzone składniki wymieszać razem i dodać do sera. Doprawić do smaku.
Na każdym naleśniku ułożyć 2–3 łyżki nadzienia. Złożyć w kształt kwadratowej koperty, a następnie obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Do smażenia najlepiej użyć masła.
Drukuj przepis






0 komentarze