Kluski leniwe z truskawkami
Wśród kulinarnych perełek polskiej tradycji niewiele dań budzi tyle sentymentu, co kluski leniwe. Te delikatne, serowe poduszeczki mają swoje korzenie w XIX-wiecznej kuchni domowej, gdzie powstawały jako szybki, prosty i sycący posiłek z łatwo dostępnych składników – białego sera, mąki i jajek. Nazywano je „leniwe”, bo w przeciwieństwie do pierogów, nie trzeba ich było nadziewać – wystarczyło zagnieść, pokroić i wrzucić do wody.
Dziś zaproponuję je w nieco lżejszej, a jednocześnie wyjątkowo smakowitej formie – z dodatkiem świeżych truskawek, które właśnie teraz, na przełomie wiosny i lata, smakują najlepiej. Ich soczysta słodycz doskonale komponuje się z waniliowym aromatem i kremową kwaśną śmietaną, tworząc prawdziwie letni deser lub obiad na słodko.
Leniwe można przygotować błyskawicznie, a ich miękka, rozpływająca się w ustach konsystencja i świeży owocowy akcent czynią z tego dania prawdziwą ucztę dla zmysłów.
To klasyka, która smakuje jak dzieciństwo, a wygląda jak lato.
Składniki:
- 500 g tłustego, białego sera
- 100-120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
Sos truskawkowy:
- 400-500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana 18%
Ser przecisnąć przez praskę albo zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę i sól. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do miski z twarogiem. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Masa będzie dosyć luźna, ale właśnie taka ma być :). Białka ubić na sztywno, po czym delikatnie wmieszać je do ciasta (najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką).
Stolnicę podsypać lekko mąką. Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek. Następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.
Zagotować wodę w dużym garnku i lekko ją posolić. Kluski wrzucać porcjami i gotować przez około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do garnuszka razem z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Wymieszać. Zagotować na średnim ogniu. Kiedy owoce zaczną puszczać sok, odmierzyć około 4-5 łyżek soku i przelać do kubeczka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Tak przygotowany rozczyn, przelać z powrotem do garnka z truskawkami. Wymieszać. Kiedy sos truskawkowy będzie już mocno bulgotać, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez około 20 minut na minimalnej mocy palnika, co pewien czas mieszając.
Kluski serwować z kwaśną śmietaną i sosem truskawkowym. Smacznego :)
Drukuj przepis
0 komentarze