Deser bananowo-gruszkowy
Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że na pewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru.
Składniki:
Gruszki i banany pokroić w dosyć grubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szklanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Źródło: pin-upcake
  Drukuj przepis
3 komentarze
Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Pychota :)
OdpowiedzUsuńPiękny!...
OdpowiedzUsuń