Deser bananowo-gruszkowy

by - lutego 10, 2013

Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że na pewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru.

Składniki: 

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 30 g masła,
  • 200 ml śmietanki kremówki (płynnej),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4-5 gruszek (mogą być z puszki),
  • 3 banany,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • bita śmietana do dekoracji.

  • Gruszki i banany pokroić w dosyć grubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szklanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. 
    Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.

    Źródło: pin-upcake



      Drukuj przepis

    Te przepisy mogą ci się spodobać

    3 komentarze