• Home
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Obiad
      • Zupa
      • II danie
      • Surówka
    • Deser
    • Kolacja
  • Święta
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Przeliczniki
  • Spis treści
  • Kontakt

Świat Domowej Kuchni

facebook instagram twitter pinterest flickr
Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka, sałatą lodową, rukolą i żurawiną. Jednym słowem - pychota :) Kanapka zaserwowana z opiekanymi kromkami pełnoziarnistego pieczywa smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie.

Składniki:
  • 300 g fileta z piersi kurczaka,
  • sól,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu.

Dodatkowo:
  • 8 kromek chleba tostowego,
  • 1 mały pęczek rukoli,
  • 50 g sałaty lodowej,
  • 4 łyżki stołowe majonezu,
  • 1 łyżka stołowa sosu chili,
  • 50 g suszonych żurawin.

Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w poziomie na cieńsze plastry. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z brązowym cukrem i pieprzem i skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Chleb tostowy delikatnie opiec w tosterze. Rukolę rozdzielić na pojedyncze listki. Sałatę lodową pokroić na szerokie paski. Żurawinę posiekać drobniej. Zmieszać ze sobą majonez, żurawinę i sos chili.
Przestudzony filet z piersi kurczaka pokroić na mniejsze, podłużne kawałki. 1 kromkę chleba posmarować majonezem z żurawinami, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć drugą kromką. Delikatnie ścisnąć.
Postępować dokładnie tak samo z pozostałymi kromkami chleba tostowego.

Źródło: dlalejdis.pl



  Drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
No komentarze
Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny i mięciutki - a w zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam.

Składniki:
  • 50 dag filetów z kurczaka,
  • 1 szklanka mąki,
  • około 1 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
    Sos czosnkowy:
    • 4 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki majonezu,
    • 300 ml jogurtu naturalnego,
    • odrobina cukru,
    • opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku.

    Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
    Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto.
    Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso było dobrze obtoczone w cieście i odstawić na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Teraz czas na sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiać solą, cukrem i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze posiekany drobno koperek.
    Mięso podajemy z sosem czosnkowym.

    Źródło: kuchnia-domowa-ani



      Drukuj przepis
    Share
    Tweet
    Pin
    Share
    No komentarze
    Pyszna kanapka z tostowanym, świeżym pieczywem - to pyszny początek każdego dnia. Dzisiaj zaprezentuje kanapkę z pastą jajeczną, majonezem, suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem.

    Składniki:
    • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego, 
    • 2 jajka,
    • 1 czubata łyżka majonezu,
    • 1/4 łyżeczki musztardy,
    • 1/2 łyżeczki maku,
    • sól, 
    • świeżo zmielony czarny pieprz,
    • 4 ćwiartki suszonych pomidorów,
    • posiekany szczypiorek.

    Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać majonez, musztardę, mak, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać. Pieczywo tostowe podgrzać w tosterze. Jedną z kromek posmarować pastą jajeczną, a następnie ułożyć na niej pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekany szczypiorek. Przykryć drugą połówką pieczywa, lekko dociskając. Tak samo postąpić z dwoma pozostałymi kromkami pieczywa.

    Inspiracja: kwestiasmaku.com



      Drukuj przepis
    Share
    Tweet
    Pin
    Share
    1 komentarze
    Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem i sokiem cytrynowym. Kurczak po upieczeniu wychodzi soczysty, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Całości dopełnia rewelacyjna chrupiąca z wierzchu skórka :) Przepis może stanowić doskonałe danie obiadowe, ale również samodzielną propozycję na wytworną ciepłą kolację.

    Składniki:
    • 1 cały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg),
    • sól i pieprz,
    • pół łyżeczki mielonej kurkumy,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
    • 1,5 łyżeczki suszonego oregano,
    • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
    • sok z połowy cytryny,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 3 łyżki oliwy lub oleju.

    Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka.
    Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry).
    Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Formę przykryć folią aluminiową i piec dalej przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię i piec dalej przez kolejne 30 minut. Na tym etapie można włączyć termoobieg (lub zwiększyć temperaturę do 180-190ºC), żeby skórka była bardziej chrupiąca. Bardzo ważne jest, żeby w trakcie pieczenia bez folii podlewać kurczaka sosem, który wypłynął w trakcie pieczenia z mięsa.

    Źródło: filozofiasmaku



      Drukuj przepis
    Share
    Tweet
    Pin
    Share
    No komentarze
    Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm... Ale nie ma co narzekać, zawsze to jeden dodatkowy dzień wolny od pracy. Więc odpoczywamy :)
    Dzisiaj chciałabym zaprezentować fajny przepis, który nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy, a jego finał jest efektowny i bardzo smaczny.

    Składniki:
    • 2 opakowania ciasta francuskiego (275g), 
    • 4 średnie filety z piersi kurczaka, 
    • 8 suszonych pomidorów,
    • około 150 g sera camembert, 
    • przyprawa do kurczaka,
    • 2 łyżki oleju, 
    • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania), 
    • 1 łyżeczka sezamu do posypania.

    Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
    Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem).
    Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.

    Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

    Inspiracja: mirabelkowy




      Drukuj przepis
    Share
    Tweet
    Pin
    Share
    No komentarze
    Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to naprawdę warto wypróbować ten przepis!

    Składniki:
    • 4 pojedyncze filety z kurczaka (po około 10 dag każdy),
    • 20 dag sera żółtego,
    • 25 dag pieczarek,
    • 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    • 2 cebule,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • 1 łyżka śmietany 18%,
    • jajko,
    • sól, pieprz ,
    • 4 słone naleśniki,
    • majonez.

      Marynata do mięsa:
      • olej,
      • sos sojowy,
      • sól,
      • pieprz,
      • papryka słodka,
      • czosnek granulowany.

      Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić.

      Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego ulubionego przepisu.

      Teraz czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

      Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek. 1 cebulę pokroić w piórka a15 dag pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia.

      Teraz składamy w całość nasze roladki. Naleśniki posmarować majonezem (fot.1), następnie położyć porcję mięsa mielonego (fot.2), posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4).

      Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5).

      Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6).

      Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7). Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

      Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony (fot.8). Włożyć do naczynia do zapiekania (fot.9), posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut.





        Drukuj przepis
      Share
      Tweet
      Pin
      Share
      No komentarze
      Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień.

      Składniki:
      • 1 i 1/4 szklanki mąki,
      • 70 g masła,
      • 1 małe jajko,
      • 1 małe żółtko,
      • 70 ml śmietany,
      • szczypta soli.

        Dodatkowo:
        • białko do posmarowania marchewek ,
        • pomarańczowy barwnik spożywczy,
        • ulubiona sałatka warzywna,
        • nać pietruszki lub kolendra.

        Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny.
        Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce.
        Białko wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem.
        Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem.
        Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.

        Źródło: glinianytalerzyk



          Drukuj przepis
        Share
        Tweet
        Pin
        Share
        No komentarze
        Nowsze posty
        Starsze posty

        O mnie

        Autorka bloga - mapik27
        Mam na imię Magda. W kuchni doceniam potrawy jak najmniej pracochłonne i jak najbardziej smaczne... Przepisy na takie właśnie dania, staram się umieszczać na moim blogu.

        Obserwuj mnie

        Popularne posty

        • Sos do potraw chińskich
        • Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami
        • Sałatka Kijowska
        • Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym
        • Szynkowe ruloniki w galarecie

        Kategorie

        Boże Narodzenie Dania główne Dania z ziemniaków Desery Drób Kanapki Kluski Koktajle Makarony Mięso mielone Pasty kanapkowe Pierogi Pizze grzanki zapiekanki Placki i naleśniki Przetwory Przystawki Ryby Sałatki Surówki Szynkowar Śniadania Wędliny Wielkanoc Wieprzowina Wołowina Zupy

        Lista moich blogów

        • Świat Domowej Kuchni
        • Świat Ciasta
        • Prywatne podróże

        Archiwum

        • ▼  2025 (3)
          • sierpnia (1)
          • czerwca (1)
          • maja (1)
        • ►  2024 (1)
          • grudnia (1)
        • ►  2023 (1)
          • grudnia (1)
        • ►  2022 (3)
          • kwietnia (1)
          • stycznia (2)
        • ►  2021 (42)
          • grudnia (3)
          • listopada (2)
          • września (1)
          • sierpnia (4)
          • lipca (5)
          • maja (2)
          • kwietnia (4)
          • marca (10)
          • lutego (6)
          • stycznia (5)
        • ►  2020 (44)
          • grudnia (9)
          • listopada (8)
          • października (9)
          • września (5)
          • lipca (4)
          • czerwca (4)
          • maja (3)
          • kwietnia (2)
        • ►  2019 (10)
          • grudnia (2)
          • listopada (1)
          • października (3)
          • września (2)
          • czerwca (2)
        • ►  2018 (19)
          • grudnia (6)
          • października (6)
          • września (1)
          • sierpnia (2)
          • lipca (1)
          • marca (3)
        • ►  2017 (30)
          • grudnia (4)
          • listopada (4)
          • października (5)
          • września (2)
          • lipca (4)
          • czerwca (6)
          • kwietnia (3)
          • lutego (1)
          • stycznia (1)
        • ►  2016 (25)
          • grudnia (1)
          • października (1)
          • sierpnia (4)
          • lipca (6)
          • czerwca (3)
          • kwietnia (4)
          • lutego (2)
          • stycznia (4)
        • ►  2015 (43)
          • grudnia (3)
          • listopada (2)
          • października (5)
          • września (2)
          • lipca (2)
          • czerwca (3)
          • maja (5)
          • kwietnia (2)
          • marca (8)
          • lutego (2)
          • stycznia (9)
        • ►  2014 (42)
          • grudnia (3)
          • listopada (4)
          • października (9)
          • września (8)
          • czerwca (2)
          • maja (4)
          • kwietnia (7)
          • lutego (3)
          • stycznia (2)
        • ►  2013 (49)
          • grudnia (3)
          • października (2)
          • września (2)
          • sierpnia (3)
          • lipca (7)
          • czerwca (5)
          • maja (6)
          • kwietnia (5)
          • marca (3)
          • lutego (8)
          • stycznia (5)
        • ►  2012 (22)
          • grudnia (7)
          • listopada (7)
          • października (4)
          • września (1)
          • sierpnia (2)
          • czerwca (1)

        Food Portale

        Smaker.pl
        Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
        Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
        Najlepsze blogi kulinarne w jednym miejscu!
        FlyB - Kulinaria
        FlyB - Kulinaria
        FOLLOW ME @INSTAGRAM

        Created with by BeautyTemplates